FAQ: Metallsøking med metallsøker (metalldetektor)

Her er vår FAQ med svar på ofte stilte spørsmål om metallsøking. Vennligst ta kontakt om det noe du ikke finner svar på eller har forslag til utbedring.

Svar på ofte stilte spørmål om metallsøking og metallsøker

Hva slags objekter kan jeg finne med en metalldetektor?
En metalldetektor kan i utgangspunktet finne alle metalliske gjenstander: Mynter, smykker, medaljer, knapper, spenner, verktøy, våpen og andre krigseffekter, meteoritter, sjeldne mineralsteiner og naturlig gull og sølv er noen eksempler på ting man kan finne. Her har vi samlet noen tips og bruksområder:
Metallsøking etter mynter
Metallsøking etter gull
Metallsøking på strender, ferskvann og saltvann
Metallsøking etter historiske samlerobjekter
Metallsøking etter skatter og store metallobjekter
Metallsøking etter meteoritter
Har du en morsom historie om noe du har funnet med metalldetektor, eller noe du ønsker å jakte på, så hører vi gjerne fra deg. Gode historier premieres.

Jeg er ny i denne hobbyen, bør jeg kjøpe en billig metalldetektor til å starte med?
La lommeboken og dine ambisjoner avgjøre hvor du vil starte. Vi anbefaler de som vil satse på denne hobbyen å kjøpe en metalldetektor i prisklasse fra kr. 3000 til kr. 8000. Fisher F22 metalldetektor til ca. kr. 3400 er vår mest populære nybegynnermodell og et meget godt valg, men en Bounty Hunter Tracker IV til ca. kr. 2000 kan også gi deg en fin start i hobbyen. Om du velger noe som er billigere enn dette må du regne med å grave mye søppel og at du ikke vil kunne detektere mynter og smykker dypere enn 5-10 cm. Styr unna billige varianter fra leketøysprodusenter i Østen. Sats heller på kvalitet fra en produsent som spesialiserer seg på metallsøkere. Du vil få mer glede av hobbyen og det vil lønne seg i form av flere funn.

Hvor kan jeg benytte en metalldetektor?
I utgangspunktet kan du benytte en metalldetektor på alle områder som ikke er fredet og som ikke har kjent aktivitet fra før reformasjonen (år 1537). Følgende områder er populære for metallsøking: Badestrender, parker, hager, gårdsplasser, jorder, under tørkestativ, vaskeplasser (fra tiden før vaskemaskin), gamle ladeplasser og sagbruk, gamle handels- og markedsplasser, danseplasser, slagplasser, campingplasser, slalåmbakker og hoppbakker. Når du søker på privat grunn skal du alltid spørre grunneier om tillatelse. Når du søker i parker eller på offentlige områder må du spørre den som har ansvaret for å pleie gress og vegetasjon. Metallsøking på og i umiddelbar nærhet av gravhauger og andre fredede områder er strengt forbudt og en hver som besitter metalldetektor plikter å undersøke om et område er fredet før metallsøking igangsettes. Mer om lovverket finner du på vår informasjonsside om metallsøking og på sidene til Norges metallsøkerforening.

Er det viktig å ha en metalldetektor med numerisk-ID eller display?
Nei, du kan ha mye glede av en metalldetektor som kun gir lydsignal dersom denne har en diskriminator for å skille ut jernsøppel og sølvpapir. Gode eksempler på dette er C-Scope CS3MX og den nye XP ADX150 som begge har et minimalistisk design med 2 brytere; en for følsomhet og en for diskriminasjon. Dersom du primært skal søke i parker og på strender med mye aktivitet i nyere tid, anbefales imidlertid en metalldetektor med numerisk-ID. Da blir det lettere å identifisere mynter og smykker blant opptrekksringer, skrukorker og annet aluminiumsøppel. Metalldetektorer med numerisk-ID har som regel også funksjon for dybdemåling som letter prosessen med å grave opp mynter og smykker.
 
Hvor dypt går en metalldetektor?
Rekkevidden til en metalldetektor bestemmes av en rekke forhold. En toppmodell som Fisher F75 metalldetektor kan under optimale forhold detektere en gammel 5-øre ned til 40 cm, mens de billigste metalldetektorene klarer mindre enn en fjerdedel av dette. For riktig store metallobjekter, som for eksempel en oljetank, er den teorietiske rekkevidden begrenset til 150 cm for de beste metalldetektorene, og ca 40 cm for de billigste. En metalldetektors rekkevidde for et spesifikt metallobjekt bestemmes av objektets størrelse, legering, form, områdets jordsmonn og også hvor lenge metallobjektet har ligget i jorda, ettersom det skjer kjemiske prosesser i jordsmonnet rundt metallobjektet. Jordsmonnets fuktighet kan også påvirke i positiv eller negativ retning.
 
Kan jeg stille inn metalldetektoren til å reagere kun på gull eller sølv?
Det er ikke mulig å stille inn en metalldetektor til bare å reagere på et spesifikt metall, men dersom du har en metalldetektor med numerisk-ID, er det mulig å sortere utslagene i forhold til objektets konduktivitet. Hvis du for eksempel har mistet en gullring, og har en tilsvarende gullring liggende, kan du ved å sveipe søkehodet over denne gullringen notere deg ringens numeriske-ID. Når du deretter søker etter den tapte ringen, kan du ignorere alle utslag med numerisk-ID som avviker fra dette. På denne måte vil numerisk-ID gjøre det lettere å identifisere metallobjekter med identisk form, størrelse og legering. Ettersom metaller som gull, sølv, kobber og aluminium har høy konduktivitet vil det ikke være så vanskelig å skille disse fra jernobjekter ettersom disse har mye lavere konduktivitet. Det å skille gull eller sølv fra kobber og aluminium er derimot en mye vanskeligere oppgave, men aluminiumsobjekter med fast form, legering og størrelse (typisk opptrekksringer og skrukorker) og de vanlige kobbermyntene er lette å identifisere ettersom de som regel avgir samme numeriske-ID. 

Kan en metalldetektor søke gjennom stein og fjell?
En metalldetektor kan søke gjennom alle materialer som ikke er metall. Du kan altså ikke søke gjennom en metallplate for å se om det er noe annet metall på undersiden av den. Dersom steinen eller fjellet inneholder mye jern eller annet metall får du tilsvarende problem med å se gjennom dette.

Trenger jeg oppladbare batterier eller annet tilleggsutstyr til min metalldetektor?
Utviklingen av metalldetektorer har gått mot stadig mindre strømkrevende elektronikk og dersom din metalldetektor ikke allerede er utstyrt med oppladbare batterier vil det som regel ikke lønne å kjøpe dette med mindre man søker flere timer for uken. Det kan imidlertid være fint å ha hodetelefoner, bæreveske, gravespade og detektorprobe. Hodetelefonene gjør at man bedre kan høre svake signaler fra dype gjenstander. Bruk av hodetelefoner er samtidig mindre forstyrrende for omgivelsene ettersom den deaktiverer den integrerte høyttaler som kan vekke stor nyskjerrighet med sine lyder, spesielt fra barn og firbeinte. En bæreveske anbefales for å beskytte og transportere din metalldetektor. En god gravespade er noe av det mest tidsbesparende verktøy du kan skaffe deg. Lesche spaden vi lagerfører skjærer gjennom torv og gress som smør og gjør at du ikke etterlater deg stygge hull. En detektorprobe (finsøker) er en kompakt, stavformet metalldetektor i lommeformat. Denne forenkler lokaliseringen av metallobjekter under oppgravingen ved at den kan stikkes ned hull og oppgravede masser. Blant annet nyttig tilleggsutstyr finnes ekstra søkehoder som er tilgengelig forskjellige størrelser. Et ekstra søkehode kan være nyttig tilleggsutstyr om du skal søke på områder med høy konsentrasjon av metallisk søppel (lite søkehode 3" eller 5"), eller når du søker på en gammel plass med lite søppel der du ønsker maksimal rekkevidde (stort søkehode 10" eller større). Denne videoen forklarer mer:Hvordan virker en metalldetektor?
En metalldetektor sender et radiosignal ned i bakken. Metallobjekter reflekterer radiosignalet tilbake til overflaten og det er denne egenskapen metalldetektoren utnytter. Ved å analysere det reflekterte signalet, kan metalldetektoren beregne gjenstandens konduktivitet og til en viss grad også dybde. Metalldetektorer med diskriminering og dybdemåling utnytter dette for å kunne eliminere utslag fra søppel og estimere dybden til mynter og smykker.

Hvordan kan jeg komme i kontakt med andre som driver denne hobbyen?
Vi anbefaler at alle som driver med denne hobbyen vurderer å melde seg inn i Norges Metallsøkerforening som er Norges største landsdekkede forening for metallsøkerbrukere. Mye av gleden med hobbyen er å kunne dele erfaringer, historier og bilder av funn med andre. Her vil man også kunne få svar på spørsmål om lover og regler og hjelp til å identifisere funn. Foreningen har et svært aktivt internettforum som er åpent for alle medlemmer, samt en flott blogg, Fortiden for Fremtiden, som forteller om foreningens utflukter og aktiviteter. Foreningen er et viktig bindeledd mellom metallsøkerbrukere, arkeologer og historikere og medlemmer i Norges Metallsøkerforening har vært med på flere viktige, historiske oppdagelser. Lokaliseringen av plassen for vikingslagene på Re og undersøkelser av vikingbyen ved Gokstad er to viktige prosjekter som har vist at samarbeid mellom metallsøkerbrukere og arkeologer kan være svært fruktbart og nyttig for å bevare mest mulig av vår historie.

 

Hovedside > Metalldetektor > Metalldetektor for metallsøking > Metallsøker FAQ

Eskeland Electronics AS logo

Hovedside
Om oss
Nettbutikk
Nyheter
Service og support
Kjøpsvilkår
Slik kontakter du oss
Detektor.no
Eskeland Electronics AS
Rasmus Solbergs vei 1
1423 Ski
post@detektor.no
T: 64 97 30 70