Metalldetektor for metallsøking

Metallsøking med metalldetektor er en morsom hobby som oppdages av stadig flere. Dersom du samler på gamle mynter eller andre metalliske samlerobjekter, er metallsøking en spennende hobby for deg. Vi har et stort utvalg av metalldetektorer fra Bounty Hunter, Teknetics, Fisher, XP og C-Scope.

Håpefulle metalldetektorbrukere på badestranden Metalldetektor på stranden slår sjelden feil Diverse metalldetektorfunn Lises første mynt funnet med metalldetektor

Teori og bakgrunn

En metalldetektor består i enkelhet av en radiosender og radiomottager med hver sin sirkulære antenne i søkehodet. Et radiosignal konsentreres ned i bakken og reflekteres tilbake til mottageren dersom det treffer metall. Professor Gerhard Fisher oppdaget prinsippet i slutten av 20-årene i sitt arbeid med å utvikle et navigeringssystem for fly og luftskip ved hjelp av radiosignaler. Metaller reflekterer radiosignaler og det er denne egenskapen metalldetektorer utnytter.

I 1931 ble Fisher Research Laboratory grunnlagt i California, USA, og i 1937 fikk Fisher patent på verdens første metalldetektor. Fremragende ingeniører og et kontinuerlig arbeid i utvikling og utprøving, har gitt Fisher en posisjon som ledende produsent av metalldetektorer med flere banebrytende konstruksjoner opp gjennom tidene.

Sommeren 2006 ble Fisher Research Laboratory kjøpt opp av First Texas gruppen som produserer Bounty Hunter og Teknetics metalldetektorer. Under ledelse av de velrenomerte detektorkonstruktørene John Gardiner og David Johnson har Fisher og Teknetics lansert flere banebrytende metalldetektorer inkludert Teknetics T2 som kanskje er markedets mest solgte toppmodell gjennom tidene og Fisher F75 som er en videreutvikling av T2 med flere forbedringer og søkemoduser.

 

Spennende hobby

Flere har oppdaget at metallsøking er morsomt og spennende. Parker og badestrender skjuler mye rart som er etterlatt av besøkende. De fleste av våre metalldetektorer er utstyrt med en diskriminator som setter brukeren i stand til å lokalisere mynter, smykker og andre samlerobjekter i gull, sølv og kobber, samtidig som man unngår de aller fleste korker, spiker og annet metallsøppel. Er du på en slagplass fra krigen, kan det være interessant å grave på jernsignaler også, men det anbefales ikke der det kan finnes ueksploderte granater.

Biblioteket kan være en ypperlig kilde dersom man ønsker undersøke lokalhistorien og finne frem til gamle markedsplasser, vertshus, fest/danseplasser og andre områder der det er mulig å finne tapte verdigjenstander og samlerobjekter. Ved å lese historie og studere gamle fotografier, kart og skisser kan man finne frem til mange spennende områder. Gjennom tidene har det vært vanlig at man gravde ned sine verdisaker og mye ble aldri gravet opp igjen.

Her kan du lese mer om bruksområder for metalldetektor og få tips:

Søk etter mistet nøkkel eller smykke / ring
Søk etter tapte mynter
Søk etter gull i berg og elv
Søking på badestrender, ferskvann og saltvann
Søk etter historiske samlerobjekter
Søk etter skatter og store metallobjekter
Søk etter meteoritter

 

Kvalitet du kan stole på

Fisher har et omfattende program for kvalitetskontroll i utvikling, utprøvning og produksjon. Hvert eneste instrument blir nøye testet før det forlater produksjonslokalene. Dette gir Fisher metalldetektorer lang levetid, og har sikret fornøyde kunder gjennom mer enn 70 år. C-Scope og XP er Europas største metalldetektorprodusenter, og er også kjent for høy kvalitet i utvikling og produksjon. Bounty Hunter metalldetektorer ligger i den laveste prisklassen, og man kan ikke forvente samme konstruksjonsmessige kvalitet, men de representerer et godt kjøp til prisen.

 

Hva passer for deg?

Forskjellen mellom de rimeligste metalldetektorene og en toppmodell er stor. Dybderekkevidde, evne til å skille mellom forskjellige metallobjekter (diskriminasjon og signalseparasjon), og funksjoner som grunnbalansering, identifikasjonsdisplay og dybdemåling drar opp prisen. Les mer om disse begrepene i vår metallsøkerordbok.

De fleste av våre metalldetektorer i prisklassen over kr. 2000 er utstyrt med et avansert, numerisk identifikasjonsdisplay som klassifiserer og identifiserer mynter og andre metallobjekter etter konduktivitet (numerisk-ID). Dersom du skal søke på badestrender og i parker og andre områder der det kan finnes mye moderne søppel i form av opptrekksringer, aluminiumskorker, sølvpapir og gjenstander i aluminium anbefales metalldetektorer med numerisk-ID.

Fisher F22 og den nye Teknetics Eurotek Pro er ypperlige nybegynnermodeller for søking etter mynter og smykker. Fisher F5 og Teknetics Omega 8000 tilbyr høyere følsomhet og grunnbalansering og egner seg derfor bedre for søking etter gull, meteoritter og dype eller små metallobjekter i krevende jordsmonn med høy konsentrasjon av mineraler.

For de som vil ha det beste er Fisher F75 eller XP DEUS våre beste kjøp. Dette er allsidige toppmodeller som er kjent for å være enkle i bruk og som kan benyttes til omtrent alle typer søk.

Dersom du kun skal søke etter gull er Fisher Gold Bug-2 en av de beste gullsøkere i markedet. Fisher Gemini-3 er en metalldetektor som er spesialutviklet for å ta store metallgjenstander og har en rekkevidde på opptil 10 meter.

Vi har også et bredt spekter av metalldetektorer for yrkesoppgaver som lokalisering av rør og kabler, tapt verktøy, armering i betong, våpen i sikkerhetskontroller og mer. Klikk til nettbutikken for å se hele utvalget.

Alle metalldetektorer leveres med norsk brukerveileding dersom ikke annet er opplyst.

 

Populære metalldetektorer

Modell Prisklasser      Stabilitet Dybderekkvidde Ekstra funksjoner
Leveres m 8" el. 11" vanntett søkehode. Andre størrelser er tilleggsutstyr A. 0-2000
B. 2-4000
C. 4-7000
D. 7-10000
E. 10-13000
Evne til å skille ut skrap og undertrykke signal fra jordmineraler.
1-6 stjerner
Typisk rekkevidde for mynt og maks. teoretisk rekkevidde med standard søkehode. cm

Følsomhetskontroll og finsøkingsmodus er nyttige ekstrafunksjoner. Display med numerisk-ID og dybdemåling kan være nyttige hjelpemidler for myntsøking i områder med mye alu-søppel. Utvalg av søkehoder

 

Bounty Hunter Junior

A

**

10-14 / 40

Metalldetektor for barn med visemeter og kontroll for følsomhet og diskriminasjon
Bounty Hunter Tracker IV

A

**

15-20 / 60

Lavpris metalldetektor med justerbar diskriminasjon, følsomhet og modus (all-metal/disc)
Fisher F22

B

***

15-20 / 100

Numerisk ID og 4-toners lydidentifikasjon identifiserer mynter, finsøkingsmodus, dybdemåling, notch. Flere søkehoder tilgjengelig

Teknetics
Eurotek Pro

B

****

20-25 / 100

Kontroll for diskrim, følsomhet og finsøking. Minimalistisk design for god brukervennlighet

Fisher F44

C

*****

20-25 / 100

Numerisk ID og 4-toners lydidentifikasjon identifiserer mynter, finsøkingsmodus, dybdemåling, notch, manuell grunnbalanse. Regntett kontrollhus. Flere søkehoder tilgjengelig

XP ADX150

C

****

25-30 / 150

Kontroll for diskriminasjon og følsomhet. Minimalistisk design for god brukervennlighet. Stort utvalg av søkehoder og trådløse hodetelefoner tilgjengelig som tilleggsutstyr

Fisher F5

C

*****

25-30 / 150

Numerisk ID og 4-toners lydidentifikasjon identifiserer mynter, finsøkingsmodus, dybdemåling, notch, auto grunnbalansering, mineralindikator, konfidensindikator. Flere søkehoder tilgjengelig

Fisher F75

D

******

30-35 / 150

Numerisk ID og 4-toners lydidentifikasjon identifiserer mynter, finsøkingsmodus, dybdemåling, notch, FASTGRAB auto grunnbalansering, 3 søkemoduser og 4 søkeprogram, mineralindikator, konfidensindikator m.m. Flere søkehoder tilgjengelig
XP DEUS

E

******

30-35 / 150

Numerisk ID og multi-toners lydidentifikasjon identifiserer mynter, finsøking, dybemåling, notch, automatisk grunnbalansering, flere søkemoduser inkl Goldmaxx emulering, valgbar søkefrekvens (4, 8, 12, 18 kHz), oppladbar, lav vekt (>1 kg), trådløs

 

Tilleggsutstyr

Vi har et stort utvalg av tilleggsutstyr som bærevesker, kofferter, hodetelefoner og ekstra søkehoder. Store søkehoder (10" og større) gir større dybderekkevidde, mens små søkehoder (3" og 5") gir bedre ytelse i områder med høy konsentrasjon av metallisk søppel. Se nettbutikken for utvalg av tilleggsutstyr og priser. Se også vår video med gjennomgang av tilleggsutstyr sammen med Per i Metallsøkerposten:

 

Lover og regler

Metallsøkerbrukere må merke seg fornminneloven som beskytter gravhauger og andre fredede områder. All metallsøking på slike områder er forbudt. Funn av gjenstander fra før-reformatorisk tid, m.a.o. før år 1537, skal meldes til myndighetene. For mynter er det satt en grense ved år 1650. Man har krav på finnerlønn dersom staten ønsker å beholde funnet. Økokrim har skrevet en artikkel om metallsøking i Miljøkrim 2-3/2000 som oppsummerer lover og regler.

En annen viktig ting å merke seg er graveteknikk. Man må ikke gjøre skade på plener og annen vegetasjon. Det finnes flere metoder for å grave opp gjenstander på en skånsom måte. Klikk her for forslag til graveteknikk ved metallsøking.

Her er noen gode leveregler som alle metallsøkerbrukere bør følge:

  • Bruk ikke metallsøker uten grunneiers tillatelse.
  • Ta med søppelet du graver opp, og forlat området renere enn da du kom.
  • Lær deg å grave på en måte som er skånsom for gress og annen vegetasjon og fyll alltid igjen dine hull.
  • Følg alle lover som angår fornminner og fredede områder. Metallsøking på slike områder er forbudt.
  • Returner verdifulle gjenstander dersom du kan finne eieren.
  • Gjør hva du kan for å sette denne hobbyen i et positivt lys.

 

Norges Metallsøkerforening

Dersom du blir "hekta" og aktiv bruker av metalldetektor bør du vurdere medlemskap i Norges Metallsøkerforening. Foreningen har et aktivt internettforum med nyttige tips og informasjon. Møte avholdes som regel en gang i måneden i Oslo og det organiseres flere klubbturer gjennom året.

 

Interne lenker

Metalldetektorer for hobby og yrkesbruk
Forslag til graveteknikk ved metallsøking
Ordbok for metallsøkerbegreper
Metallsøker FAQ med svar på ofte stilte spørsmål
Fisher World Treasure News nyhetsbrev
Viktig melding til alle våre metalldetektorkunder

 

Eksterne lenker

Norges Metallsøkerforening - Norsk brukerforum og interesseorganisasjon
Metallsøkerposten - Skandinavias beste blogg om metallsøking med metalldetektor
Miljøkrim 2-3/2000 - Oppsummerer lover og regler for metallsøking
Vikingtid.net - Åge Olsen viser noen av sine detektorfunn
DiggingHedmark - Ny norsk metallsøkerblogg med videoreportasjer fra felten
Myntkabinettets myntutstilling - Norsk mynthistorie gjennom tidene
DetektorNorge - Vår Twitterkanal for nyheter og tilbud
Metalldetektor for metallsøking - Vår Facebookside med nyheter og tilbud

 

Hovedside > Metalldetektor > Metalldetektor for metallsøking

Eskeland Electronics AS logo


 
Hovedside
Om oss
Nettbutikk
Nyheter
Service og support
Kjøpsvilkår
Slik kontakter du oss
Detektor.no
Eskeland Electronics AS
Rasmus Solbergs vei 1
1423 Ski
post@detektor.no
T: 64 97 30 70